Betere luchtkwaliteit, verkeersveiligheid, meer mobiliteit met minder auto's en meer leefbare steden en gemeenten. Dat willen we toch allemaal?

Laten we daarom massaal onze stem horen op 7 oktober en fiets mee vanuit Antwerpen via de A12 naar Brussel.

De cijfers bewijzen het: "Het is vijf n'A12 - L'AIR est grave!

Meld je aan en deel de actie via Facebook:
https://www.facebook.com/events/265367234081121/

Start en geschatte tijden en aankomsten

10u30    Verzamelen in Antwerpen
Adres: Desguinlei    33

11u00    km 0 Start in Antwerpen
Adres: Desguinlei    33

11u30    km 3,5? Aankomst einde Jan Van Rijswijcklaan = Kinderlus terug naar Nachtegalenpark
(we fietsen aan 6km/h)

12u13    km 12? Aankomst Boom = verlaten A12
Adres:   Afrit 9 - Boom

(we fietsen aan 10km/h)

12u55    km 19? Aankomst Tisselt
Adres:    Westdijk - Beekstraat
(we fietsen aan 10km/h)

13u25    13u35 km 24 Kappelle-op-den-Bos - Westvaartdijk
PAUZE
Adres: Westvaartdijk - begin jaagpad zonder auto's    (we fietsen aan 12km/h)

14u05    km 30 Aankomst Grimbergen
Adres:    Westvaartdijk -Vaartstraat
(we fietsen aan 10km/h)

14u23 - 14u30    km 33 Aankomst Brug Vilvoorde
PAUZE = start lange Kinderlus Brussel
Adres: Brusselsesteenweg - Vilvoorde
(onder Viaduct Vilvoorde - westelijke oever kanaal)
(we fietsen aan 11km/h)   

15u14    km 41 Aankomst Sainctelette= start korte Kinderlus Brussel
Adres:    Havenlaan 1, 1000 Brussel
(we fietsen aan 11km/h)

15u36    km 45 Aankomst Jubelpark Brussel = festival van Bruxesel'air
Adres: Jubelpark

Kinderlus Antwerpen:

De kinderlus start eveneens om 11u, de Singel, Desguinlei 33
Route = 3,5 km: deSingel - Jan Van Rijswijklaan- Nachtegalenpark

Kinderlus Brussel:

Lange Kinderroute 12 km: Brusselsesteenweg onder de Brug Vilvoorde tot aan Jubelpark Brussel Samenkomst: 14u30

Korte Kinderroute 4 km: Sainctelette - vijfhoek - Jubelpark Samenkomst:15u30

We schatten dat het fietspeloton uit Antwerpen rond 14u30 aankomt in Vilvoorde. Maar beter is hun aankomst te volgen via de App van Critical Mass.

Download hem via deze link:
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.stephanlindauer.criticalmaps

Wil je exact weten waar en wanneer het fietspeloton zich bevindt op zondag 7 oktober?
Volg mee in realtime via de app en sluit aan wanneer je wil.

Download hier de app van Critical Mass:
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.stephanlindauer.criticalmaps

Aankomst fietspeloton voorzien rond 15u30.

Meer info over het Festival Bruxsel-air op deze link:
https://www.facebook.com/events/323098581786523/

TIP 1

Met de trein en huurfiets
Kostprijs Eur 17,5,- = treinticket H/T + huurfiets. Ideaal voor de blauwe route!
Reserveer tijdig.

Meer info op
https://www.belgiantrain.be/nl/leisure/b-excursions/train-rental-bike/antwerpen18-train-rental-bike

Treinen vanuit Brussel Noord: 8:10* - 8:17* - 8:39* - 8:56 - 9:10 - 9:17 - 9:39 - 9:56

TIP 2

Met het busje van Greenpeace naar Antwerpen
Er zijn 16 plaatsen (jezelf + je fiets) beschikbaar in de bestelwagen van Greenpeace
9:00: vertrek aan het Greenpeace-kantoor : Haachtsesteenweg 159, 1030 Brussel

TIP 3

Zet je fiets op een groene LNG vrachtwagen
Vertrek en reservatie volgen

TIP 4

Logeren in Antwerpen

Organiseer zelf een gegroepeerd fietstransport of vertrek daags voordien en maak gebruik van de fietsenstalling bij Kunstencentrum deSingel.

Meer info volgt

Deze actie wordt geëscorteerd door de politie. Echter iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Gelieve dus niet roekeloos te rijden en zowel de politie als de wegkapiteins te respecteren.

Dat wil zeggen dat we te allen tijden rekening houden met de fietsers rondom ons, de wagens en politie die onze fietscolonne begeleiden en steeds goed proberen aansluiten.

Het eerste stuk van Antwerpen tot Boom wordt gefietst in peloton onder begeleiding van de PZ Antwerpen en de wegpolitie. VOOR DIT TRAJECT IS ER EEN MAXIMUM OPGELEGD DOOR DE POLITIE VAN 300 MENSEN. Mochten er meer deelnemers zijn voor het VOLLEDIGE parcours zullen zij zich creatief moeten herorganiseren met kleine groepen om via de wegcode Brussel te bereiken. De korte lus in ANTWERPEN is qua aantal onbeperkt, alsook wat betreft grondgebied BRUSSEL (vanaf Vilvoordsesteenweg 300)."

Het tweede traject tussen Boom en Sainctelette wordt gefietst volgens de wegcode in groepen van 50, onder begeleiding van wegkapiteins en politionele supervisie (bikers). Vanaf Sainctelette wordt het een betoging en fietsen we in peloton onder begeleiding van PolBru.

Het traject van 45 kilometer is geschikt voor kinderen, die dit tempo van een geschatte 15 km/u aankunnen en stevig kunnen doorfietsen. Indien twijfel, vervoeg de colonne dan onder de brug van Vilvoorde.

We willen alle enthousiaste fietsers alvast bedanken voor de deelname en steun. De politie begeleidt het traject, toch willen we jullie allen er op wijzen dat er veilig gefietst moet worden.

Op 6 oktober 2018 vertrekken om 9u 's ochtends 2 ballonnen gezonde lucht vanuit Oostende en Signal de Botrange. Ze reizen door het land van stad naar stad. Als een olympische vlam worden de ballonnen doorgegeven tussen 'Filter Café-steden'. Dit al lopend, fietsend, per trein,... In de meeste steden worden de ballonnen feestelijk onthaald en worden politici uitgenodigd.

Ballon 1 : Oostende > Lichtervelde > Kortrijk > Deinze > Gent > (Sint-Niklaas) > Antwerpen Ballon 2 : Signal de Botrange > Luik > Hasselt > (Diest) > Antwerpen

Om 20 u worden de ballonnen binnen gedragen in het Kunstencentrum deSingel. Parallel starten in Brussel en Gent debatten over 'Ruimtelijke Ordening' en 'Mobiliteit'.

Op 7 oktober 2018 vertrekken de ballonnen opnieuw om 11u vanuit Antwerpen (deSingel) naar Brussel (45km). Dit gebeurt per fiets in grote groep via de A12 onder politiebegeleiding. De eindbestemming is het Jubelpark waar de groep aansluiting vindt met het festival Bruxsel'Air. De ballonnen worden overhandigd aan politici van alle kleuren en niveaus met de vraag om de bezorgdheden van de burgers ter harte te nemen.

Partners:
Greenpeace, Critical Mass Brussels, Critical Mass Antwerpen, Critical Mass Gent, Critical Mass Kortrijk, Fietsersbond, Gracq, ProVelo, stRatenGeneraal, Ademloos, Ringland, Bruxsel'air, Bral, Climate Express, You are here!, 1030/0, Kinderrechtencoalitie, Clean Air Brussel, Vlaams Architectuurinstituut

Help, ik stik!

Op woensdag 14 maart 2018 werd een PANO-reportage uitgezonden op VRT- één waarin de resultaten van een grootschalige studie rond luchtkwaliteit werden geïllustreerd aan de hand van 2 voorbeeldscholen. De resultaten zijn onthutsend. In 60% van de scholen in België is de luchtkwaliteit verontrustend tot illegaal Slecht. *

De Europees vastgelegde maximumgrens ligt vandaag op 40 μg/m³. Dat is een economisch afgedwongen grenswaarde. Het inzicht groeit dat de medisch verantwoorde drempel een stuk lager zou zijn, mn. 20μg/m³. Wetende dat kinderen nog veel gevoeliger zijn voor de kwalijke gezondheidsimpact van vervuilde lucht, is dit ronduit alarmerend.

Als zij ons laten stikken, sluiten wij de straat af

Twee dagen na de reportage lieten enkele verontruste ouders van Brusselse basisschool een krachtige hulpkreet weerklinken. In allerijl werd een actie op poten gezet en zetten de ouders de straat van de school af voor alle autoverkeer. Politici over de partijgrenzen heen werden uitgenodigd, alsmede enkele scholen uit de buurt en de volledige Belgische pers. Het was een onverhoopt succes! De actie bracht een breed publiek op de been, politici waren present en de actie haalde alle grote kranten en de journaals. Een gevoelige snaar was geraakt én een dure eed werd gezworen: "we protesteren elke vrijdagochtend tot de verkiezingen van 14 oktober."

Filter-Café-Filtré ging van start

Deze problematiek en de persaandacht die het kreeg vroegen om meer. In een mum van tijd werd er een manifest opgesteld, een naam bedacht, een website gemaakt, een facebook-groep opgericht, een actieteam samengesteld en een woordvoerder aangeduid. FilterCaféFiltré was geboren.

Wat houden de vrijdagacties in?

Iedere vrijdagochtend, net voor de schoolbel gaat, sluiten de ouders van de deelnemende scholen de straat af. De ouders serveren koffie en laten de kinderen spelen in de vrijgekomen autovrije ruimte. De lokale beleidsmakers worden uitgenodigd op de koffie. De foto's van de ludieke acties verschijnen één voor één op de facebook-pagina. De actie is niet partijgebonden en staat los van bestaande organisaties. Ze roept alle ouders op zelf een initiatief op poten te zetten en creatieve acties te bedenken.

Wat is de boodschap?

De boodschap is eenvoudig. Onze steden, onze regio, ons land moeten leefbaar en gezond worden. Daarvoor moet het autoverkeer worden teruggedrongen ten voordele van het openbaar vervoer en het voetganger-en fietsverkeer. Het besef dat de mobiliteit anders en globaal moet worden aangepakt moet zijn ingang vinden bij de beleidsmakers. De goede voorbeelden in andere landen zijn talrijk (Amsterdam, Kopenhagen, Wenen, Montreal...). Maar ook van onderuit moet een mentaliteitswijziging plaatsvinden waarbij het gebruik van de auto tot een minimum wordt beperkt.

127 scholen deden al mee!

De 1ste scholenactie zorgde meteen voor een sneeuwbaleffect. De 2de week deden 5 Brusselse scholen mee en werden er live op radio straten afgesloten. Daarna sloeg de actie over op Antwerpen, Gent, Oostende maar ook op het platteland zoals in Lichtervelde. De ene actie was al creatiever dan de andere; er werden liedjes gecomponeerd, dansjes gefilmd,... en alles was mooi te volgen via de facebookgroepen én de pers.

Let's sti(c)k together!
Eind juni werden in Brussel, Antwerpen en Mechelen parallel grote acties gehouden. In Brussel sloten 1000 mensen het Saincteletteplein af, in Antwerpen werd een stoet van honderden mensen georganiseerd en in Mechelen vormden 3 voltallige scholen een mensenketting.

Groot afsluitevent: Het is vijf n' A12 -L'AIR est grave!
Een grootse slotactie op 06 en 07/10 sluit het maandenlange protest af. Twee ballonnen gezonde lucht reizen door het land van stad naar stad. Ze vertrekken uit Oostende en uit Signal de Botrange op zaterdag 06/10/2018. Als een olympische vlam worden de ballonnen doorgegeven tussen de 'Filter-Café - steden'. Al lopend, fietsend, met de trein,... tot in Brussel op 07/10/2018.
Het laatste stuk van Antwerpen naar Brussel wordt afgefietst in grote groep via de A12. De A12 als symbool van de Belgische mobiliteit en ruimtelijke ordening.


Filter-Café-Filtré www.facebook.com/filtercafefiltre/ Woordvoerder FCF : Annekatrien Verdickt 0477/25.86.38 Vragen?
Mailen naar:
filtercafefilter@gmail.com